Dramatherapie

Dramatherapie is een ervaringsgerichte behandelmethode waar doen en ervaren centraal staan. In dramatherapie wordt gewerkt met fantasie en situaties uit het echte leven. Door middel van bewegingsspel, rollenspel, improvisatiespel en het maken van zelfbedachte scènes wordt ruimte geboden om te leren door te ervaren om zo op een andere manier met problemen om te gaan.

Voorbeeld

Boaz (14) heeft moeite met aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten. Hij heeft vaak het gevoel dat niemand hem mag. Zelf wil hij graag leren hoe hij vrienden kan maken en vriendschappen kan onderhouden. Binnen de dramatherapie oefent Boaz met dagelijkse sociale interacties door deze uit te spelen in improvisatie spellen of voorgeschreven scénes. Binnen de spellen komen ook uitdagende sociale situaties aan bod zodat hij kan oefenen met zijn grenzen aangeven. Boaz leert zo om zich in te leven in de ander en te ervaren dat zijn sociale angsten vaak niet realistisch zijn.

“Bij dramatherapie heb ik geleerd hoe ik om kan gaan met vervelende situaties met mijn klasgenoten en voel ik me zelfverzekerder om te zeggen als ik iets niet leuk vind”.

Scroll naar boven