Informatie voor kinderen
Er kunnen veel redenen zijn waarom je ouders je hebben aangemeld bij Praktijk IkBen. Misschien zit je niet lekker in je vel, voel je je onzeker, ben je vaak boos of verdrietig, heb je moeite om je grenzen aan te geven of heb je iets verdrietigs meegemaakt en kun je dat moeilijk verwerken.
Samen met de therapeut en/ of begeleider ga je een tijdje werken aan het oplossen van deze problemen, dit heet ambulante (gezin)begeleiding en/of vaktherapie.
Voordat we gaan beginnen, gaan we eerst samen met jou en je ouders praten. Tijdens dit gesprek gaan we bespreken over wat je al goed kan en wat je wilt leren en wat je doelen zullen zijn. Er wordt dan ook besloten welke vorm van ondersteuning je gaat krijgen en hoe vaak in de week dit zal gebeuren. Er kan ook besloten worden dat het hele gezin ondersteuning nodig heeft. Dan kom je samen met je gezin naar vaktherapie of komt er een gezinsbegeleider thuis.
Vaktherapie (PMT of drama)
Bij het woord therapie denk je misschien aan praten. Vaktherapie (PMT en/of Drama) verschilt daarin met andere therapieën. Binnen vaktherapie staan doen en ervaren centraal en gaan wij voornamelijk bewegen/ spelen. Door het doen en ervaren van verschillende activiteiten ontdek je je sterke en minder sterke kanten en ontdek je hoe en waarom je op een bepaalde manier reageert. Bijvoorbeeld waarom je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven aan anderen of waarom je snel verdrietig wordt. Het doel van vaktherapie is dat je geen of niet meer zoveel last hebt van je problemen.
Vaktherapie vindt plaats in een zaal/ lokaal, sommige activiteiten kunnen ook buiten worden uitgevoerd. De meeste kinderen komen wekelijks naar vaktherapie.
Ambulante (gezins)begeleiding
Als je ambulante (gezins)begeleiding gaat krijgen dan komt de ambulant gezinsbegeleider in jouw omgeving bijv. thuis, op school of op je sportclub. Samen met je ouders wordt er gekeken waar je de begeleiding gaat krijgen. De ambulant begeleider kan meerdere keren in de week komen, soms voor een uur en soms zelfs een halve dag. Het kan zijn dat de ambulant begeleider alleen voor jou komt maar soms komt hij ook voor het hele gezin. Dan betekent het dat je ouders ook wat hulp kunnen gebruiken.